Udfordringen #1: Søren Rønholt – deltagere

Copenhagen Photo Festival og Nordea-fonden stiller alle fotografer fire udfordringer i foråret 2015.

Fire anerkendte fotograf definerer hver en udfordring for alle fotografer og fotointeresserede. Alle der deltager får professionel billedrespons og feedback fra fotografen.

Udfordringen #1 ved Søren Rønholt.

Vores første udfordring er nu afsluttet. Opgaven lød:

Staged Portrait – ved fotograf Søren Rønholt:

“Nu gælder det ikke hurtige og skæve skud, opfindsomme koncepter eller melankolsk sort/hvid, men opgaven er derimod at skabe et velgennemarbejdet, bevidst iscenesat og klogt belyst portrætfotografi i farve af et menneske. Hvad skal der til for at et billedet også er værd at se på om 10 år? Hvordan kan iscenesættelsen understøtte indtrykket af personens karakter, uden at dominere billedet? Hvordan vil du metodisk håndtere begivenheden: At fotografere et andet menneske?”

Send et digitalt farvefotografi inden d. 6. marts inden kl. 12.00 til: udfordringen@copenhagenphotofestival.com

Skriv dit navn og max 100 ord om, hvad du har lagt vægt på i billedet og, hvordan du har grebet processen an!

…………………………

Her er fire indsendte billeder med kommentarer fra Rønholt:

AMALIE TERMANNSEN

Amalie TermannsenFOTO: AMALIE TERMANNSEN, Untitled

Tekst inkluderet:

My parents have a background in photography/graphic design, and initially met at tech school. We were recently given a projector, which has enabled us to finally view the many transparencies that my parents have kept for years. In viewing these photos, which project a life before my birth, I obviously felt a deep sense of nostalgia. Seeing traits in my parents that mimic that of my sister and myself, I wanted to superimpose some of these images onto my sister, a time that she was never a part of, yet very much a part of. This photo shows her in front of our beloved “Sverigeshus” in Vaxjö, a place where we have spent much time in our lives. For most of us in the family, this place has always been completely magical – an old house in the middle of the woods. The transparency itself shows my father working on an outer wall which was reconstructed in 1986 with my mother’s help. Inside, my father’s aunt smokes a cigarette and looks out the window. Since my time at the academy of fine arts in New Zealand, I have collaborated with my sister a lot and photographed her several times. I’d like to think that it will be a lifelong project between the two of us. This photograph was taken with a digital SLR Nikon camera, with a 50mm lens, quite the contrast to the camera which took the transparency. In editing the photograph, I realised that I liked the blur between the new and the old: The sharp/crispness and the older/dusty colours of the slide. My photographic work often touches on the grey zone of reality and the supernatural. I therefore like the outcome of this image, as time/imagery is something I have wanted to work with for some time.

SØREN RØNHOLTS KOMMENTARER:

Billedet og den medfølgende tekst er et meget interessant eksperiment, som jeg værdsætter meget. Fortællingen om de gamle dias, minderne og den fælles barndom mellem model og fotograf er en meget smuk og begavet fortælling, som skaber et interessant rum sammen det nye protræt.

Fotografens overvejelser om tid, minder, fototeknik og farver er billedskabende og på en måde stærkere, end selve det billedmæssige udtryk, som kommer frem i den meget direkte overlejring mellem det nye protræt og det gamle dias. Jeg vil virkelig opfordre fotografen til at arbejde videre med de tre elementer og den skriftlige refleksion og vil derfor spørge: kunne man forstille sig, at de tre elementer kunne sidestilles, i én helhed, uden at lægge dem sammen? Kunne man forestille sig, at teksten ikke kun ”forklarede” billedet og tankerne bag, men at den var et lige så vigtigt element, som f.eks., også skulle udstilles? Hvordan kan du radikalisere forskellene på – og sammenhængene mellem de tre elementer. De kan skabe et spændende rum, hvor også andre kan træde ind. Du er på vej mod noget virkelig interessant.

God arbejdslyst!

…………………..

CECILIE STEPHANSEN

Cecilie StephansenFOTO: CECILIE STEPHANSEN

SØREN RØNHOLTS KOMMENTARER:

Der er et nærvær og intensitet i billedet. Farverne er smukke og vellykkede og der er tydeligvis god kontakt imellem model og fotograf. Modelen har en snert af skepsis eller trods i sit udtryk. Ansigtet ER billedet. Man fornemmer at fotografen har en produktiv sensibilitet.

Genremæssigt nærmer billedet sig det modeagtige, for der er også noget delikat over det. Omvendt er det mørke trekantede felt i nederste højre hjørne generende og det skæve hjørne skæmmer også lidt.

Fotografen bag har søgt at skabe et ”sårbart portræt” og har valgt modellen på den baggrund. Metodisk er det en fin tilgang, men der kan komme mere ud af det, hvis der er mere på spil i selve situationen, hvor billedet optages. Fortroligheden mellem model og fotograf er ikke nok, men skal være et afsæt for eksperimenter med netop sårbarhed. Du kan radikalisere din idé ved f.eks. at skabe en sårbar/uvant situation for sig dig selv, når du tager billedet, ved at udfordre modellen mere eller finde en situation, som i sig selv er mere sårbar.

God arbejdslyst!

…………….

JULIE NISHANTHI KRISTENSEN

julie nishanthi KristensenFOTO: JULIE NISHANTHI KRISTENSEN

Tekst inkluderet:

Jeg har været på min livs rejse i start januar 2015. Mødet med kulturen, der kunne have været min. Jeg er adopteret med Srilankanske rødder. Jeg har, for første gang som voksne kvinde oplevet mit eget hjemland. Mit billede jeg sender er fra kulturen der kunnet havet været min … Jeg ville igennem mit kamera gerne fange så mange naturlige billeder af der Srilankanske folk – i still billeder. Dette profil billede er af en rigtig typisk smilende varm Srilankanske mand, hvor første billede er ubevidst fra hans side og nr 2 (hermed med mit udvalgte billede) – hvor vi får øjenkontakt med hinanden. Jeg fanger hans smil både gennem selvet smilet dog også via vores øjenkontakt. FANTANTISK ØJEBLIK. Billedet er fanget i dags lyset på den lokale gade i Hikkaduwa, syd Sri Lanka.

SØREN RØNHOLTS KOMMENTARER:

Jeg vil gerne takke fotografen for at medvirke, men jeg mener at fotoet er genremæssigt for meget udenfor kategorien ”iscenesat portræt”, til at det kan blive kommenteret uddybende.

……………

MIA LINNEA JØRGENSEN

Mia Linnea Jørgensen

FOTO: MIA LINNEA JØRGENSEN

Tekst inkluderet:

Jeg skød dette billede, under en musikvideo optagelse i København.

Mit ønske var at arbejde med naturligt lys udelukkende, og fokusere på udtryk, dybde og en vis enkelthed. For at få det rette blik, ventede jeg et par timer med at fotografere – på den måde var han naturligt afslappet og formentlig også ret træt af fotografer.

Musikvideoen omhandlede psykisk sygdom, og den indre kamp nogle mennesker plages af. På trods af, at denne person var skuespiller, var omgivelserne med til at forme en autentisk karakter med et sårbart men afslappet kropssprog. Jeg var meget sparsom med instruktioner under fotograferingen, og havde mest fokus på lyset.

SØREN RØNHOLTS KOMMENTARER:

Billedet har umiddelbart et godt og fængende udtryk. Det virker ærligt og troværdigt, og der er tydeligvis opnået god kontakt mellem fotograf og model. Lyset er fint balanceret og man kunne sige, at der er ”god form i lyset”. Farvetonerne er fine, og det er på mange måder æstetisk vellykket.

Som genre er det i mine øjne mere reportageagtigt end rigtigt iscenesat og det kan bl.a. skyldes omgivelserne, som fremstår lidt rodede og giver en fornemmelse af, at være ”bag scenen”. Fliserne giver mindelser om institutioner og behandling og gipspladen, giver et ufærdigt og transitagtigt udtryk.

Jeg hæfter mig ved, at fotografen søger ”dybde, udtryk og enkelthed”, hvilket forstyrres eller svækkes af de mange elementer i rummet. Tænk i at radikalisere dit udtryk og i at undersøge ekstremerne af dit projekt: Hvis du søger dybde, så skal du måske undersøge ”overflade”, hvis du vil udtryk, så indfang først udtryksløshed og hvis du vil enkelthed, så find ud af, hvornår kompleksitet bliver til enkelthed og omvendt. Arbejd med modellen og vent på at vedkommende gør noget uventet.

God arbejdslyst!

Nyhedsbrev

Newsletter / Nyhedsbrev

Navn
E-mail *
Facebook
Instagram
Video
skaermbillede-2016-09-22-kl-21-08-24